277165668 677912640327151 8903720857151865928 N

Koolhovens Special

Special voor de zomerperiode, heeft Martin Koolhoven een "Koolhovens Special" voor u samengesteld. Hierbij komen tips naar voren die zeer geschikt zijn als openluchtvertoning.  "Ik vind het altijd een heerlijke ervaring om op die manier een film te zien. Het heeft iets bijzonders en magisch."

"Tijdens de eerste Covid-lockdown riep ik in een praatprogramma dat ik een Drive In­-voorstelling wilde organiseren op de Dam in Amsterdam. Het Eye Filmmuseum wilde graag meedoen, maar al snel verzandde het wilde plan in bureaucratisch gehakketak. Het duurde heel lang, maar uiteindelijk kreeg ik toestemming om voor een klein aantal zorgmedewerkers de film MASH te vertonen in het Olympisch Stadion. Het werd een memorabele avond, waarbij ik eerst een aantal leuke toepasselijke scenes liet zien en van commentaar voorzag en daarna de klassieker van Robert Altman.

In Amerika waren de drive in-bioscopen ooit een fenomeen en de films die men daar keek, werden uiteindelijk zelfs een soort genre. Veelal dubieuze B-films, niet zelden met wat meer naakt en geweld dan wat je in de reguliere bioscopen zag. Waarschijnlijk omdat deze filmbeleving ideaal was om je date naartoe te nemen en het niet zoveel uitmaakte dat je een stuk miste vanwege gezoen en gefriemel.

In Nederland kennen wij die drive in-cultuur eigenlijk niet zo. Wat we gelukkig wel kennen zijn openluchtvertoningen. In veel steden worden er iedere zomer films in de buitenlucht vertoond. Soms door bioscopen zelf, soms door filmclubs en er zijn zelfs speciale festivals zoals Pluk de Nacht, dat tegenwoordig op verschillende locaties te zien is.

Ik heb behoorlijk wat van die openluchtvoorstellingen bijgewoond (en soms ook ingeleid) en ik vind het altijd interessant wat voor soort films daar het beste werken. Het heeft geen zin om ellenlange, trage en zware films te programmeren: daar wordt niemand blij van. Wat wel werkt zijn films waarin zon en zomer centraal staan, nostalgie, actiefilms waarin veel popmuziek gebruikt wordt en natuurlijk vakantiefilms.

Ik geef vier tips voor iedereen die een leuke openluchtvertoning wil organiseren.

  • VACATION (officieel: National Lampoon’s Vacation) - 1983

Dé absolute klassieker als het gaat om komische vakantiefilms. Chevy Chase wil per se met zijn familie op een road trip, maar werkelijk alles wat mis kan gaan, gaat mis.

Opgekropte raciale spanningen in een wijk in New York komen tot het kookpunt op de heetste dag van het jaar. Spike Lee’s meesterwerk is na dik dertig jaar nog even vitaal en urgent.

Ik vind dit echt een moderne versie van een drive in-film. Vol met kneitergoede muziek, actiescenes en een vernuftige overval.

Misschien wel de perfecte openluchtfilm. Toen de film uitkwam, was hij al doordrenkt met nostalgie (de film speelt zich af in de 50s), maar met elk passerend decennium werd het alleen maar sterker. Geweldige muziek, dans, een zomerliefde én een scene in een drive-in bioscoop!"