Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op uw vraag

Via onderstaand overzicht kunt u antwoord krijgen op de meest gestelde vragen. De vragen zijn geselecteerd naar onderwerp. Indien u op de vraag klikt verschijnt het antwoord. Indien uw vraag niet in onderstaande lijst staat, kunt u uw vraag stellen via info@filmservice.nl.

Algemeen

Welke filmtitels vertegenwoordigt FilmService precies?

FilmService vertegenwoordigt de meeste titels die officieel en op een legale drager in de Nederlandse markt zijn uitgebracht. In totaal zijn het nu ruim 18.000 titels en er komen er maandelijks zo'n 50 tot 60 bij. Een volledig overzicht is te vinden in onze catalogus.

Wanneer heb ik een licentie van FilmService nodig?

Voor het openbaar vertonen van films is toestemming vereist. Dit geldt voor vertoning van films d.m.v. Dvd, Blu-ray, Download of Stream. De film mag zonder verdere verplichtingen thuis, in de familiekring, worden bekeken. Wilt u buiten deze kring een film vertonen, dan moet u daarvoor eerst toestemming van de rechthebbende verkrijgen. FilmService regelt (in de meeste gevallen) deze toestemming voor u.

Wat is de relatie tussen FilmService en Videma?

FilmService verstrekt licenties voor het openbaar vertonen van filmbeelden.
Videma verstrekt licenties voor het openbaar vertonen van televisiebeelden.

FilmService en Videma zijn in hetzelfde pand gehuisvest.

Account

Hoe maak ik een account aan?
 • Klik op ‘Inloggen’
 • Klik op 'Ik heb nog geen account'
 • Vul alle verplichte velden in en klik daarna op 'Volgende stap'
 • Controleer uw gegevens en klik op 'Account aanmaken'
Hoe wijzig ik mijn gegevens?
 • Log in met uw inloggegevens
 • Klik op het icoontje van 'Mijn FilmService'
 • Klik op 'Mijn gegevens'
 • U kunt nu de gewenste gegevens wijzigen
Ik ben mijn inloggegevens vergeten. Wat nu?

Klik eerst op 'Inloggen' en klik daarna op ‘Wachtwoord vergeten’.  
Vul hier óf uw gebruikersnaam óf uw e-mailadres in.

Wanneer u zowel uw gebruikersnaam als uw wachtwoord vergeten bent, stuur dan een e-mail met de naam en adresgegevens die u in het account heeft opgegeven naar info@filmservice.nl. Wij zullen dan proberen uw FilmService account en het bijbehorende e-mailadres te achterhalen.

Bestellen en betalen

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Wat nu?

Na een succesvolle aanvraag wordt er automatisch binnen enkele minuten een bevestigingsmail gestuurd. Heeft u deze e-mail niet ontvangen? Misschien is de e-mail in uw ongewenste e-mail beland. Kunt u de e-mail nog steeds niet vinden? Neem dan contact met ons op.

Welke betaalmethodes zijn beschikbaar?

U dient uw factuur binnen 30 dagen te betalen via bankoverschrijving.

Het is niet mogelijk om de factuur via iDeal te voldoen. 
Ook het aanvragen van automatische incasso is niet mogelijk.

Wanneer en hoe ontvang ik mijn factuur?

Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u van ons een e-mail met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.

Let op: Eventuele herinneringen en aanmaningen worden door ons altijd per post verstuurd naar het door u opgegeven factuuradres.

Openluchtvertoningen / Drive-Inn

Wat houdt een openluchtvertoning in?

Een openluchtvertoning is een filmvertoning die van tevoren aangekondigd wordt en in de open lucht vertoond wordt. Hiervoor is in de meeste gevallen een Pluslicentie nodig, aangezien de filmtitels bij een openluchtvertoning vaak vooraf openbaar worden aangekondigd.

 

Welke licentie heb ik nodig voor een openluchtvertoning?

Voor een openluchtvertoning is in de meeste gevallen een Pluslicentie nodig. Let op dat elke Pluslicentie afzonderlijk nog goedgekeurd moet worden door de rechthebbende. Tevens is er voor elke afzonderlijke titel een aparte Pluslicentie nodig. 

Een Pluslicentie dient u zo vroeg mogelijk aan te vragen. Immers, u mag pas gaan aankondigen wanneer u de licentie heeft ontvangen en de factuur heeft betaald. Daarnaast worden de meeste aanvragen doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende heeft daarnaast officieel 5 werkdagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen.

Wij raden u dan ook aan om een Pluslicentie uiterlijk één week voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u ook een drager wilt huren bij uw Pluslicentie, dient u de licentie minimaal 10 werkdagen voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u een Pluslicentie te laat aanvraagt, bestaat de kans dat uw aanvraag niet op tijd in behandeling kan worden genomen door de rechthebbende. Wanneer u op het moment van de vertoning nog geen licentie en factuur heeft ontvangen, mag u de film NIET vertonen.

Wanneer u de titels niet openbaar wilt gaan aankondigen, dan kunt u een Standaardlicentie voor primair vertonen aanvragen. Hierbij mag u de filmtitel(s) NIET openbaar aankondigen middels een website, Facebook, posters, flyers, etc.

 

 

Welke titels mag ik vertonen in de openlucht?

U kunt in onze catalogus op filmservice.nl kiezen uit diverse titels.

Let op: Niet alle titels zijn beschikbaar om te vertonen in de open lucht. Wanneer u wilt weten of u een bepaalde titel in de open lucht mag vertonen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen dan voor u uitzoeken of die betreffende titel beschikbaar is voor een openluchtvertoning.

 

Heb ik een vergunning nodig namens de gemeente voor het organiseren van een openluchtvertoning?

Het is bij openluchtvertoningen meestal verplicht om een vergunning van de gemeente aan te vragen. Het is raadzaam om dit eerst te regelen voordat er een licentie aangevraagd wordt bij FilmService.     

Hoe ver van tevoren moet ik een licentie aanvragen voor een openluchtvertoning?

Voor openluchtvertoningen raden wij aan om een Pluslicentie aan te vragen.

Een Pluslicentie dient u zo vroeg mogelijk aan te vragen. Immers, u mag pas gaan aankondigen wanneer u de licentie heeft ontvangen en de factuur heeft betaald. Daarnaast worden de meeste aanvragen doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende heeft officieel 5 werkdagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen.

Wij raden u dan ook aan om een Pluslicentie uiterlijk één week voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u ook een drager wilt huren bij uw Pluslicentie, dient u de licentie minimaal 10 werkdagen voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u een Pluslicentie te laat aanvraagt, bestaat de kans dat uw aanvraag niet op tijd in behandeling kan worden genomen door de rechthebbende. Wanneer u op het moment van de vertoning nog geen licentie en factuur heeft ontvangen, mag u de film NIET vertonen.

Wanneer u de titels niet openbaar wilt gaan aankondigen, dan kunt u een Standaardlicentie voor primair vertonen aanvragen. Hierbij mag u de filmtitel(s) NIET openbaar aankondigen middels een website, Facebook, posters, flyers, etc.

Ik heb een Pluslicentie aangevraagd. Wanneer mag ik beginnen met aankondigen?

U mag pas gaan aankondigen wanneer uw aanvraag is goedgekeurd door de rechthebbende en wanneer u de licentie per e-mail heeft ontvangen. Eerder beginnen met aankondigen is NIET toegestaan.

Wanneer u de filmtitel(s) al aankondigt voordat u de licentie heeft ontvangen, kan dit een reden zijn voor de rechthebbende om de aanvraag voor deze filmvertoning af te wijzen. U mag de film dan ook niet meer vertonen.

Licentie wijzigen/annuleren/opzeggen

Hoe kan ik een wijziging doorgeven?

Wijzigingen dient u altijd per post of per e-mail aan ons door te geven. Vermeld hierbij altijd uw licentienummer en/of debiteurennummer. Het is niet mogelijk om telefonisch wijzigingen aan ons door te geven.

Hoe kan ik mijn licentie annuleren/opzeggen?

Het annuleren/opzeggen van uw licentie dient u altijd per post of per e-mail aan ons door te geven. Vermeld hierbij altijd uw licentienummer en/of debiteurennummer en de reden van annulering/opzegging. Het is niet mogelijk om telefonisch een annulering/opzegging aan ons door te geven.

Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen of annuleren van een licentie?

Indien u een reeds verleende licentie wenst te wijzigen of te annuleren, dient u voorafgaand aan de vertoning per e-mail een verzoek in te dienen. Voor het wijzigen of annuleren van een licentie worden € 15,00 (excl. btw) aan administratiekosten in rekening gebracht. 

Wijzigen of annuleren van een licentie na de vertoningsdatum is niet mogelijk!

Uit welke licenties kan ik kiezen?

Standaardlicentie

Met deze licentie mag u de film niet vooraf openbaar aankondigen.

Pluslicentie

Met deze licentie mag u de film wel vooraf openbaar aankondigen.

Doelgroep regelingen

FilmService heeft met diverse gebruikersgroepen en overkoepelende organisaties aparte regelingen afgesloten. Onder meer in het sociaal- cultureel werk, verzorg- en verpleeghuizen en het onderwijs. Het is niet mogelijk om een dergelijke licentie via de website aan te vragen. U dient hiervoor altijd per e-mail contact met ons op te nemen.

De medewerkers van FilmService zullen dan voor u uitzoeken of de vertoningen binnen één van de doelgroepregelingen vallen of dat u een andere licentie dient aan te vragen.

Standaardlicentie

Wat is een Standaardlicentie?

Met de Standaardlicentie heeft u toestemming om de film openbaar te mogen vertonen zonder deze vooraf aan te mogen kondigen.

Wat is het verschil tussen primair en secundair vertonen?

Met primair vertonen wordt bedoeld een georganiseerde filmvoorstelling. Er wordt in groepsverband bewust naar gekeken en vaak is het aanvangstijdstip en de titel van de film bij de kijkers bekend. In het algemeen is er bij primair vertonen sprake van een hoge attentiewaarde.

Met secundair vertonen wordt het gebruik van beeld als achtergrond bedoeld. De films komen bij toeval langs en hebben doorgaans een lage attentiewaarde. Beeld is bedoeld om een bepaalde sfeer en uitstraling te creëren. Kijkers zijn vaak passanten. Secundair vertonen komt onder meer voor in winkels en op beurzen. Het gebruik van beeld is daar onderdeel van de inrichting en medebepalend voor het gewenste imago. Denk in dit verband aan het vertonen van een muziek-dvd. Ook het gebruik van tekenfilms in een kinderhoekje is een vorm van secundair vertonen.

Hoe vraag ik een Standaardlicentie aan?
 • Log in met uw inloggegevens
 • Ga naar ‘Licenties & Tarieven'
 • Klik op 'Standaardlicentie'
 • Scroll naar beneden
 • Maak uw keuze uit Primair of Secundair vertonen

U komt nu in het scherm waar u de gegevens van de vertoning in dient te vullen.

 • Vul hier alle velden in. Alleen het veld 'Kenmerk Factuur' is optioneel.
 • Klik op 'Bereken'.

U ziet nu een overzicht van de kosten van de licentie die u wilt gaan aanvragen.

Klik op 'Volgende Stap'.

 • Check nu of u alle gegevens goed heeft ingevoerd.
 • Wanneer alles klopt en u de licentie daadwerkelijk aan wilt vragen, klik dan het vakje aan bij 'Ja, ik ga akkoord met de Licentievoorwaarden Filmservice'. 
 • Klik daarna op 'Aanvraag afronden'.
 • U ziet nu een bevestiging dat wij uw aanvraag hebben ontvangen en dat u zo spoedig mogelijk per e-mail een bevestiging ontvangt.
Hoeveel titels kan ik aanvragen met een Standaardlicentie?

Dit kunt u zelf bepalen. U kunt een Standaardlicentie aanvragen voor één titel of voor meerdere titels. Let wel op dat u per Standaardlicentie € 15,00 (excl. btw) administratiekosten betaald. 

Hoe lang duurt het voordat ik de Standaardlicentie ontvang?

De Standaardlicentie is altijd direct goedgekeurd. U ontvangt dan ook vrijwel direct van ons een e-mail met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.

Kan ik een Standaardlicentie aanvragen verdeeld over twee kalenderjaren?

Wanneer u een Standaardlicentie wilt aanvragen met als begindatum bijvoorbeeld 01-10-2018 en als einddatum 22-04-2019, dient u dit niet via onze website te doen. In dit geval dient u ons een e-mail te sturen om de licentie aan te vragen. Wij zullen de licentie dan handmatig voor u opmaken. Wij hebben dan de volgende gegevens van u nodig:

 • Aanvraag Standaardlicentie
 • Begindatum licentie + einddatum licentie
 • Aantal vertoningen t/m einde van het kalenderjaar
 • Aantal vertoningen van 1 januari t/m einddatum licentie
 • Aantal kijkers per vertoning
 • Vertoningslocatie (gehele adres)
 • Wenst u een drager: Dvd/Blu-ray? (Alleen mogelijk indien voorradig)
 • Postadres waar de drager naartoe verzonden dient te worden
Met een Standaardlicentie mag ik dus niet aankondigen. Wat mag ik wel?

Met een Standaardlicentie mag u inderdaad niet aankondigen. Er zijn wel een aantal ‘spelregels’ m.b.t. het aankondigen. U kunt deze spelregels hier vinden.

Hoe kan ik een Dvd/Blu-ray huren met een Standaardlicentie?

Voordat u één of meerdere Dvd’s/Blu-ray’s via FilmService kunt huren, dient u eerst de Standaardlicentie aan te vragen. Wanneer u dit heeft gedaan en de licentie in huis heeft, kunt u een e-mail sturen naar info@filmservice.nl. U dient in deze e-mail de volgende gegevens te noteren:

 • Aanvraag huren dvd/blu-ray
 • Licentienummer van uw licentie
 • Filmtitels + vertoningsdata
 • Dvd of Blu-ray (indien bij ons voorradig)
 • Postadres waar de Dvd’s/Blu-ray’s naartoe verzonden dienen te worden

Zodra wij uw e-mail hebben verwerkt, ontvangt u van ons een e-mail met daarin een bevestiging alsmede de bijbehorende factuur. Ook geven wij u de verzenddatum van de Dvd’s/Blu-ray’s door. De verzenddatum is ongeveer één week voor de vertoningsdatum.

De tarieven voor het huren van Dvd’s/Blu-ray’s met een Standaardlicentie, kunt u hier vinden.

Pluslicentie

Wat is een Pluslicentie?

Met een Pluslicentie heeft u toestemming om de film openbaar te mogen vertonen waarbij u de film vooraf openbaar mag aankondigen middels uw website, Facebook, Twitter, folders, etc.

Hoe vraag ik een Pluslicentie aan?
 • Log in met uw inloggegevens.
 • Ga naar ‘Licenties & Tarieven'
 • Klik op 'Pluslicentie'
 • - Indien de vertoning in een bibliotheek zal plaatsvinden, kies dan de regeling voor de bibliotheken.
  - Indien de vertoning niet in een bibliotheek zal plaatsvinden, kies dan de normale regeling van de Pluslicentie.

U gaat nu automatisch naar onze catalogus. Zoek hier de film op die u wilt gaan vertonen middels de zoekbalk. Wanneer u de juiste film heeft gevonden, klik dan op 'Meer informatie' van de betreffende film.

 • Kies voor 'Pluslicentie'

U komt nu in het scherm waar u de gegevens van de vertoning in dient te vullen.

 • Vul hier alle velden in. Alleen het veld 'Kenmerk Factuur' is optioneel.
 • Klik op 'Bereken'.

U ziet nu een overzicht van de kosten van de licentie die u wilt gaan aanvragen.

Klik op 'Volgende Stap'.

 • Check nu of u alle gegevens goed heeft ingevoerd.
 • Wanneer alles klopt en u de licentie daadwerkelijk aan wilt vragen, klik dan het vakje aan bij 'Ja, ik ga akkoord met de Licentievoorwaarden Filmservice'. 
 • Klik daarna op 'Aanvraag afronden'.
 • U ziet nu een bevestiging dat wij uw aanvraag hebben ontvangen en dat u zo spoedig mogelijk per e-mail een bevestiging ontvangt.
Hoeveel titels kan ik aanvragen met een Pluslicentie?

Voor iedere titel dient een aparte Pluslicentie te worden aangevraagd. Wanneer u bijvoorbeeld 5 verschillende titels wilt gaan vertonen, dient u 5 Pluslicenties aan te vragen.

 

Hoe lang duurt het voordat ik de Pluslicentie ontvang?

Een Pluslicentie wordt in de meeste gevallen rechtstreeks doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende bepaald of de aanvraag akkoord is ja/nee. De rechthebbende heeft officieel 5 werkdagen de tijd om zijn/haar antwoord aan ons door te geven. U ontvangt de licentie en de bijbehorende factuur per e-mail zodra de rechthebbende uw aanvraag heeft goedgekeurd.

Het kan ook zijn dat de Pluslicentie direct akkoord is. U ontvangt in dat geval direct een e-mail van ons met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.

Wanneer de rechthebbende de aanvraag afwijst, dan ontvangt u een e-mail van ons met daarin de reden van afwijzing.

Hoe ver van tevoren moet ik de Pluslicentie aanvragen?

Een Pluslicentie dient u zo vroeg mogelijk aan te vragen. Immers, u mag pas gaan aankondigen wanneer u de licentie heeft ontvangen en de factuur heeft betaald. Daarnaast worden de meeste aanvragen doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende heeft officieel 5 werkdagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen.

Wij raden u dan ook aan om een Pluslicentie uiterlijk één week voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u ook een drager wilt huren bij uw Pluslicentie, dient u de licentie minimaal 10 werkdagen voor de vertoningsdatum aan te vragen.

Wanneer u een Pluslicentie te laat aanvraagt, bestaat de kans dat uw aanvraag niet op tijd in behandeling kan worden genomen door de rechthebbende. Wanneer u op het moment van de vertoning nog geen licentie en factuur heeft ontvangen, mag u de film NIET vertonen.

Wanneer mag ik beginnen met aankondigen?

U mag pas gaan aankondigen wanneer uw aanvraag is goedgekeurd door de rechthebbende en wanneer u de factuur heeft betaald. Eerder beginnen met aankondigen is niet toegestaan.

Hoe kan ik een Dvd/Blu-ray huren met een Pluslicentie?

Wanneer u een Pluslicentie gaat aanvragen, kunt u bij het invullen van alle gegevens ook aangeven of u een ‘drager’ wenst. Met een drager wordt een Dvd of een Blu-ray bedoeld. U kunt (indien beschikbaar) kiezen welke van deze 2 dragers u wenst te ontvangen. Wanneer u niet kunt kiezen voor een drager, dan heeft Filmservice geen Dvd/Blu-ray van deze titel. U dient in dat geval zelf voor de drager te zorgen door deze elders te kopen of te huren.

U bent dus niet verplicht om een Dvd/Blu-ray via Filmservice te huren. U mag altijd een eigen drager gebruiken, zolang dit maar een legaal exemplaar is.

Het tarief voor het huren van een Dvd/Blu-ray met een Pluslicentie is € 10,00 (excl. btw). Dit tarief is inclusief verzendkosten (heen en terug).

Ik heb de Pluslicentie aangevraagd, maar ik ben vergeten om een drager erbij aan te vragen. Wat nu?

Wanneer u de Pluslicentie reeds heeft aangevraagd zonder drager, maar u de drager toch alsnog via FilmService wenst te huren, dient u ons een e-mail te sturen dat u alsnog de Dvd/Blu-ray wenst te ontvangen. Wij hebben dan de volgende gegevens van u nodig:

 • Aanvraag huren van Dvd/Blu-ray
 • Licentienummer van uw licentie
 • Dvd of Blu-ray
 • Postadres waar de Dvd/Blu-ray naartoe verzonden dient te worden

Zodra wij uw e-mail hebben verwerkt, ontvangt u van ons een e-mail met daarin een exemplaar van uw abonnement alsmede de bijbehorende factuur. Ook geven wij u de verzenddatum van de Dvd/Blu-ray door. De verzenddatum is ongeveer één week voor de vertoningsdatum.

Het standaardtarief voor het huren van een Dvd/Blu-ray met een Pluslicentie is € 10,00 (excl. btw). Wanneer u bent vergeten de drager aan te vragen en dit achteraf alsnog wilt aanvragen, dan berekenen wij hier € 15,00 (excl. btw) administratiekosten voor. Het totaalbedrag voor het huren van de Dvd/Blu-ray komt dan uit op € 25,00 (excl. btw).

Catalogus

Hoe kan ik een titel zoeken in de catalogus?
 • Klik op ‘Catalogus’
 • Vul in de zoekbalk (een deel van) de titel, acteur of regisseur in en druk op Enter

  Laat lidwoorden altijd weg bij het zoeken naar films!
Welke titels zijn beschikbaar voor de Standaardlicentie?

Alle titels die in onze catalogus staan, zijn beschikbaar voor de Standaardlicentie.

Welke titels zijn beschikbaar voor de Pluslicentie?

U kunt de titels selecteren welke beschikbaar zijn voor de Pluslicentie.

Wat moet ik doen als een titel niet in de catalogus staat?

U dient in dat geval per e-mail contact met ons op te nemen. Wij zullen dan voor u uitzoeken of wij de betreffende titel aan onze catalogus kunnen toevoegen. Zo niet, dan zullen wij u doorverwijzen naar de rechthebbende (indien mogelijk).

Wanneer een titel niet in de catalogus staat, mag ik deze dan zonder licentie vertonen?

Nee. Wanneer een film niet in onze catalogus staat, betekent dit niet dat u de film zonder licentie openbaar mag vertonen. U heeft immers altijd toestemming nodig namens de rechthebbende om de film openbaar te mogen vertonen.

Mag ik ook muziek-dvd's vertonen?

FilmService biedt ook de mogelijkheid tot het vertonen van muziekvideoclips en concertregistraties. Het aanbod bestaat uit titels van de muziekuitgeverijen die zijn aangesloten bij de entertainmentbranchevereniging NVPI. Alle bekende labels zijn lid, zie de ledenlijst van de NVPI. Mocht u een titel toegevoegd willen zien aan onze catalogus, mail dit dan naar info@filmservice.nl.

Titelregistratie

Wat is titelregistratie en waarom ontvang ik daar e-mails over?

Bij de verlening van een Standaardlicentie voor primair vertonen wordt onderscheid gemaakt in de situaties waarbij u al weet welke titels u wilt vertonen of wanneer u dat nog niet weet. Het verschil is dat u in de eerste situatie vooraf (bij het aanvragen van de licentie) een keuze maakt uit onze catalogus en achteraf niet hoeft te melden welke titels u heeft vertoond. In de tweede situatie ontvangt u achteraf een titelregistratieformulier waarmee u de door u vertoonde titels kunt registreren.

Via het titelregistratieformulier kunt u dus achteraf de bekeken titels aan ons doorgeven. Dit is nodig, zodat wij de royalty’s eerlijk kunnen verdelen onder de rechthebbenden.

Op basis van het aantal vertoningen dragen wij de royalty's af aan de rechthebbenden en is de titelregistratie dus onontbeerlijk.

Wanneer u een Pluslicentie aanvraagt, ontvangt u geen titelregistratieformulier. U heeft immers bij het aanvragen van de Pluslicentie de titel al ingevuld.

 

De registratieperiode is verlopen. Wat nu?

Wanneer de registratieperiode verlopen is, is het niet mogelijk om u een nieuwe inlogcode te sturen. Het is dan ook niet meer mogelijk om titels te registreren.

Controle

Wat is het verschil tussen Filmservice en Stichting Brein?

FilmService biedt vertoners de gelegenheid de vereiste toestemming voor openbaarmaking via een licentie te regelen. Stichting Brein is een anti-piraterij organisatie, die optreedt tegen misbruik van intellectueel eigendom. FilmService en Brein werken soms samen. Als FilmService bij controle opzettelijke inbreuk constateert, wordt voor de handhaving Brein ingeschakeld.

Wie controleert mij of ik een film legaal of illegaal openbaar vertoon?

FilmService geeft voorlichting en controleert op naleving van de regels. In geval van opzettelijke overtreding wordt de Stichting Brein (http://www.anti-piracy.nl) ingeschakeld. Deze zal met name proberen één en ander civielrechtelijk op te lossen. In het uiterste geval doet Brein voor een strafrechtelijke opvolging een beroep op de FIOD-ECD.

Uiteraard realiseert FilmService zich dat de Auteurswet niet voor iedereen in detail duidelijk is en dat het soms ook niet helder is of auteursrechtelijke toestemming vereist is. De medewerkers van FilmService geven u dan graag uitleg. Bovendien kunnen zij u behulpzaam zijn bij het inventariseren van het gebruik en de voor u meest geschikte regeling.