


























Veelgestelde vragen
Vind hier het antwoord op uw vraag
Via onderstaand overzicht kunt u antwoord krijgen op de meest gestelde vragen. De vragen zijn geselecteerd naar onderwerp. Indien u op de vraag klikt verschijnt het antwoord. Indien uw vraag niet in onderstaande lijst staat, kunt u uw vraag stellen via info@filmservice.nl.
Streaming en Downloads
- Hoe werkt een licentie aanvraag met gebruik van FS Stream?
Het aanvragen van een licentie met gebruik van de content van FS Stream werkt hetzelfde als een aanvraag voor gebruik van een Dvd of Blu-ray. Bij het aanvragen van de licentie, kunt u aangeven of u een FS Stream wenst.
- Welke studio’s werken samen met FS Stream voor de films?
Alle studio’s, rechthebbenden en distribiteurs die FilmService vertegenwoordigt, zijn te vinden op de website. Niet al deze partijen geven toestemming om een stream van FS Stream te gebruiken voor uw vertoning. Bij het aanvragen van de licentie en vervolgens de content- en vertoningsmethodekeuze (Dvd/Blu-ray/Stream) wordt dit direct weergegeven. Voor meer informatie kunt u uiteraard altijd even contact opnemen.
- Wat moet ik doen als ik een technisch probleem heb?
Als je een probleem hebt en je kunt het antwoord niet in de FAQ vinden hoe je dit moet oplossen, stuur dat een email naar info@filmservice.nl of bel op werkdagen naar FilmService 085-0404700. We doen onze uiterste best om je zo snel mogelijk te antwoorden.
- Met welke browsers en besturingssystemen werkt FS Stream?
PC
Windows 8+ (vanaf)
Chrome
Mac
OSX Yosemite 10.10+
Safari
ChromecastLet op! De download-functionaliteit werkt alleen in Chrome (Windows) en Safari (MacOsX). Als u eenmaal heeft gedownload dan wordt de content lokaal afgespeeld in uw browser.
- Kan ik ook met een Linux computer gebruikmaken van FS Stream?
Het besturingssysteem Linux wordt niet door ons ondersteund.
- Welke kwaliteit zijn de films?
De meeste films zijn in HD (High Definition) maar er zijn ook oudere films die niet in HD beschikbaar zijn. We maken gebruik van Adaptive Streaming. Dit houdt in dat FS-Stream de beschikbare bandbreedte checkt en afhankelijk daarvan de kwaliteit van het beeld bepaalt. Bij een lage internetsnelheid kan het dus gebeuren dat een HD-film op SD-niveau (Standard Definition) wordt afgespeeld. De minimale bandbreedte moet minimaal 1MB/s (8mbit) zijn.
- Vanaf welke apparaten kan ik FS Stream vertonen?
Je kunt de door FilmService gelicenseerde films vertonen met behulp van laptop, PC of Macbook. De FS Stream of download is terug te vinden in uw FilmService account.
- Bij Chromecast werken de ondertitels niet.
Als je een externe Chromecast gebruikt, kun je tijdens het afspelen van de film onderin de menubalk van de player ondertitels selecteren. Dit doe je als volgt:
Vanuit de Google Chrome-browser:
• Activeer Chromecast rechts bovenin op onze website.
• Klik op 'cast naar (naam Chromecast)'.
• Klik onderin de menubalk op het ondertitel-icoontje om de gewenste ondertitels te selecteren.Als de mogelijkheid om ondertitels te selecteren niet verschijnt, kan een herstart van je Chromecast een uitkomst bieden. Hier vind je hoe je dit doet:
https://support.google.com/chromecast/answer/7021381?hl=nl.
- Het Chromecast-symbooltje is niet zichtbaar. Wat nu?
Soms kan het nodig zijn om je Chromecast te rebooten. Hierna wordt het icoontje weer zichtbaar.
Hier vind je hoe je dit doet: https://support.google.com/chromecast/answer/7021381?hl=nl.
- Het beeld hapert tijdens het streamen van films. Hoe kan ik dit oplossen?
Als het beeld hapert of als je schokkerig beeld ervaart, adviseren we je om alle andere actieve, op de achtergrond draaiende programma's af te sluiten. Dit kan de beschikbare bandbreedte beïnvloeden wat de kwaliteit van de stream negatief kan beïnvloeden.
Haperend beeld kan óók veroorzaakt worden door een instabiele internetverbinding. Hoe dichter bij de internetaansluiting, hoe stabieler de verbinding doorgaans zal zijn. Het downloaden van films kan een oplossing zijn voor dit probleem.
- De beeldkwaliteit is niet optimaal, waaraan ligt dit?
Het kan zijn dat het een wat oudere film betreft welke niet in HD beschikbaar is. Het kan ook aan de verbinding liggen die niet optimaal is waardoor de film in een lagere resolutie screent.
De meeste films zijn in HD (High Definition) maar er zijn ook oudere films die niet in HD beschikbaar zijn. We maken gebruik van Adaptive Streaming. Dit houdt in dat FS-Stream de beschikbare bandbreedte checkt en afhankelijk daarvan de kwaliteit van het beeld bepaalt. Bij een lage internetsnelheid kan het dus gebeuren dat een HD-film op SD-niveau (Standard Definition) wordt afgespeeld. De minimale bandbreedte moet minimaal 1MB/s (8mbit) zijn.
- Zijn de films ondertiteld?
Alle films die niet in het Nederlands gesproken zijn, zijn ondertiteld. Voor Nederlandse films hebben we helaas nog geen ondertitels voor doven en slechthorenden. Voor heel veel films bieden we ook Franse ondertitels aan.
- Hoe kan ik de ondertiteling aanpassen?
Als de film (of trailer) loopt dan vind je in de menubalk van de player (waar je de film ook op pauze kunt zetten) een icoontje waarmee je ondertitels aan en uit kan zetten. Als de film naast de originele gesproken taal, ook meerdere audiostreams heeft, kun je dat aanpassen door de gewenste audio stream aan te vinken.
- In welke landen kan ik FS Stream bekijken?
De films van FS Stream kan en mag je alleen vertonen in Nederland (en Nederlands taalgebied).
- Wat als mijn internetverbinding tijdens het streamen uitvalt?
Het streamen van de content stopt. De stream gaat normaal na een korte hapering, als gevolg van een slechte internetverbinding, automatisch door. Als dit niet het geval is, start dan de stream opnieuw op. Indien de stream niet opstart, test dan de verbinding met :
https://speed.measurementlab.net/nl/#/.U kunt er ook voor kiezen om de stream te downloaden. Bij het downloaden is er wel internetverbinding nodig, maar u kunt de film afspelen zonder internetverbinding.
- Hoe vaak kan ik de stream testen (op audio of ondertitels)?
Een stream kan onbeperkte aantal keren worden afgespeeld gedurende de (afgesproken) licentieperiode.
- Wanneer kan ik downloaden?
U kunt alleen op de datum zoals deze op uw vertoninglicentie staat vermeld van 00.00 uur tot en met 23.59 uur, downloaden. De gedownloade film is op deze datum tevens van 00.00 uur tot en met 23.59 uur te gebruiken.
- Kan de film afgespeeld worden op een locatie zonder internet?
Dat kan op de volgende manier:
- U download de film via uw account op een locatie waar internet is
- U neemt de laptop/pc waarop u de film heeft gedownload mee naar de locatie waar geen internet is
- Op die vertoningslocatie maakt u een hotspot aan, via een mobiele telefoon bijv., zodat er even een internetverbinding is met de laptop/pc waarop de film gedownload is
- U logt in op het FilmService-account en gaat vervolgens naar de media streams
- Klik op de film en als de film klaarstaat kan de internetverbinding verbroken worden met de hotspot en kunt u de film offline vertonen.
- Hoeveel MB/GB kost het om de film te downloaden?
Dit is afhankelijk van de lengte en kwaliteit, SD/HD. Gemiddeld kunnen we het volgende aangeven:
- Een SD van 90 minuten zit tussen de 1-2 GB.
- Een HD van 90 minuten tussen de 2-4 GB.
Algemeen
- Welke filmtitels vertegenwoordigt FilmService precies?
FilmService vertegenwoordigt de meeste titels die officieel in de Nederlandse markt zijn uitgebracht (op Dvd en/of Blu-ray of via een Download en/of Stream). In totaal zijn het nu ruim 25.000 titels en er komen er maandelijks zo'n 50 tot 60 bij. Een volledig overzicht is te vinden in onze catalogus.
- Wanneer heb ik een licentie van FilmService nodig?
Voor het openbaar vertonen van films is toestemming vereist. Dit geldt voor vertoning van films d.m.v. Dvd, Blu-ray, Download of Stream. De film mag zonder verdere verplichtingen thuis, in de familiekring, worden bekeken. Wilt u buiten deze kring een film vertonen, dan moet u daarvoor eerst toestemming van de rechthebbende verkrijgen. FilmService regelt (in de meeste gevallen) deze toestemming voor u.
- Wat is de relatie tussen FilmService en Videma?
FilmService verstrekt licenties voor het openbaar vertonen van filmbeelden. Videma verstrekt licenties voor het openbaar vertonen van televisiebeelden.
- Uitleg over Buma / Stemra
Buma/Stemra
Buma/Stemra is de organisatie van en voor alle liedjesschrijvers (tekst en muziek) en uitgevers in Nederland. Wanneer je muziek componeert of teksten schrijft, heb je recht op een vergoeding als jouw werk gebruikt wordt. Buma/Stemra incasseert die vergoedingen voor de tekstschrijvers en uitgevers die bij hen zijn aangesloten. Buma doet dat voor het openbaar maken van muziek, zoals bij airplay en optredens. Stemra doet dat voor de vastlegging op (geluids-)apparatuur.
Account
- Hoe maak ik een account aan?
- Klik op ‘Inloggen’
- Klik op 'Ik heb nog geen account'
- Vul alle verplichte velden in en klik daarna op 'Volgende stap'
- Controleer uw gegevens en klik op 'Account aanmaken'
- Hoe wijzig ik mijn gegevens?
- Log in met uw inloggegevens
- Klik op het icoontje van 'Mijn FilmService'
- Klik op 'Mijn gegevens'
- U kunt nu de gewenste gegevens wijzigen
- Ik ben mijn inloggegevens vergeten. Wat nu?
Klik eerst op 'Inloggen' en klik daarna op ‘Wachtwoord vergeten’.
Vul hier óf uw gebruikersnaam óf uw e-mailadres in.Wanneer u zowel uw gebruikersnaam als uw wachtwoord vergeten bent, stuur dan een e-mail met de naam en adresgegevens die u in het account heeft opgegeven naar info@filmservice.nl. Wij zullen dan proberen uw FilmService account en het bijbehorende e-mailadres te achterhalen.
Bestellen en betalen
- Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Wat nu?
Na een succesvolle aanvraag wordt er automatisch binnen enkele minuten een bevestigingsmail gestuurd. Heeft u deze e-mail niet ontvangen? Misschien is de e-mail in uw ongewenste e-mail beland. Kunt u de e-mail nog steeds niet vinden? Neem dan contact met ons op.
- Welke betaalmethodes zijn beschikbaar?
U dient uw factuur binnen 30 dagen te betalen via bankoverschrijving.
Het is niet mogelijk om de factuur via iDeal te voldoen.
Ook het aanvragen van automatische incasso is niet mogelijk.
- Wanneer en hoe ontvang ik mijn factuur?
Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u van ons een e-mail met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.
Let op: Eventuele herinneringen en aanmaningen worden door ons altijd per post verstuurd naar het door u opgegeven factuuradres.
Uit welke licenties kan ik kiezen?
- Standaardlicentie
Met deze licentie mag u de film niet vooraf openbaar aankondigen.
- Pluslicentie
Met deze licentie mag u de film wel vooraf openbaar aankondigen.
- Doelgroep regelingen
FilmService heeft met diverse gebruikersgroepen en overkoepelende organisaties aparte regelingen afgesloten. Onder meer in het sociaal- cultureel werk, zorginstellingen en het onderwijs. Het is niet mogelijk om een dergelijke licentie via de website aan te vragen. U dient hiervoor altijd per e-mail contact met ons op te nemen.
De medewerkers van FilmService zullen dan voor u uitzoeken of de vertoningen binnen één van de doelgroep regelingen vallen of dat u een andere licentie dient aan te vragen.
Standaardlicentie
- Wat is een Standaardlicentie?
Met de Standaardlicentie heeft u toestemming om de film openbaar te mogen vertonen zonder deze vooraf aan te mogen kondigen.
Twijfelt u over een Standaard- of Pluslicentie? Lees hier de spelregels voor het aankondigen van filmvertoningen.
- Wat is het verschil tussen primair en secundair vertonen?
Met primair vertonen wordt bedoeld een georganiseerde filmvoorstelling. Er wordt in groepsverband bewust naar gekeken en vaak is het aanvangstijdstip en de titel van de film bij de kijkers bekend. In het algemeen is er bij primair vertonen sprake van een hoge attentiewaarde.
Met secundair vertonen wordt het gebruik van beeld als achtergrond bedoeld. De films komen bij toeval langs en hebben doorgaans een lage attentiewaarde. Beeld is bedoeld om een bepaalde sfeer en uitstraling te creëren. Kijkers zijn vaak passanten. Secundair vertonen komt onder meer voor in winkels en op beurzen. Het gebruik van beeld is daar onderdeel van de inrichting en medebepalend voor het gewenste imago. Denk in dit verband aan het vertonen van een muziek-dvd. Ook het gebruik van tekenfilms in een kinderhoekje is een vorm van secundair vertonen.
- Hoe vraag ik een Standaardlicentie aan?
- Log in met uw inloggegevens
- Ga naar ‘Licenties & Tarieven'
- Klik op 'Standaardlicentie'
- Scroll naar beneden
- Maak uw keuze uit Primair of Secundair vertonen
U komt nu in het scherm waar u de gegevens van de vertoning in dient te vullen.
- Vul hier alle velden in. Alleen het veld 'Kenmerk Factuur' is optioneel.
- Klik op 'Bereken'.
U ziet nu een overzicht van de kosten van de licentie die u wilt gaan aanvragen.
Klik op 'Volgende Stap'.
- Check nu of u alle gegevens goed heeft ingevoerd.
- Wanneer alles klopt en u de licentie daadwerkelijk aan wilt vragen, klik dan het vakje aan bij 'Ja, ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden FilmService'.
- Klik daarna op 'Aanvraag afronden'.
- U ziet nu een bevestiging dat wij uw aanvraag hebben ontvangen en dat u zo spoedig mogelijk per e-mail een bevestiging ontvangt.
- Hoeveel titels kan ik aanvragen met een Standaardlicentie?
Dit kunt u zelf bepalen. U kunt een Standaardlicentie aanvragen voor één titel of voor meerdere titels.
- Hoe lang duurt het voordat ik de Standaardlicentie ontvang?
De Standaardlicentie is altijd direct goedgekeurd. U ontvangt dan ook vrijwel direct van ons een e-mail met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.
- Kan ik een Standaardlicentie aanvragen verdeeld over twee kalenderjaren?
Wanneer u een Standaardlicentie wilt aanvragen met als begindatum bijvoorbeeld 01-10-2022 en als einddatum 22-04-2023, dient u dit niet via onze website te doen. In dit geval dient u ons een e-mail te sturen om de licentie aan te vragen. Wij zullen de licentie dan handmatig voor u opmaken. Wij hebben dan de volgende gegevens van u nodig:
- Aanvraag Standaardlicentie
- Begindatum licentie + einddatum licentie
- Aantal vertoningen t/m einde van het kalenderjaar
- Aantal vertoningen van 1 januari t/m einddatum licentie
- Aantal kijkers per vertoning
- Vertoningslocatie (gehele adres)
- Wenst u een drager: Dvd/Blu-ray? (Alleen mogelijk indien voorradig)
- Postadres waar de drager naartoe verzonden dient te worden
- Met een Standaardlicentie mag ik dus niet aankondigen. Wat mag ik wel?
Met een Standaardlicentie mag u de film vooraf inderdaad niet openbaar aankondigen. U mag de film wel besloten aankondigen, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of een besloten Facebookpagina.
Lees hier de spelregels voor het aankondigen van filmvertoningen.
- Hoe kan ik een Dvd/Blu-ray huren met een Standaardlicentie?
Voordat u één of meerdere Dvd’s/Blu-ray’s via FilmService kunt huren, dient u eerst de Standaardlicentie aan te vragen. Wanneer u dit heeft gedaan en de licentie in huis heeft, kunt u een e-mail sturen naar info@filmservice.nl. U dient in deze e-mail de volgende gegevens te noteren:
- Aanvraag huren dvd/blu-ray
- Licentienummer van uw licentie
- Filmtitels + vertoningsdata
- Dvd of Blu-ray (indien bij ons voorradig)
- Postadres waar de Dvd’s/Blu-ray’s naartoe verzonden dienen te worden
Zodra wij uw e-mail hebben verwerkt, ontvangt u van ons een e-mail met daarin een bevestiging alsmede de bijbehorende factuur. Ook geven wij u de verzenddatum van de Dvd’s/Blu-ray’s door. De verzenddatum is ongeveer één week voor de vertoningsdatum.
De tarieven voor het huren van Dvd’s/Blu-ray’s met een Standaardlicentie, kunt u hier vinden.
Let op: wij kunnen wel garanderen dat wij uw pakket op tijd aanleveren bij de pakketdienst, maar niet dat deze door de pakketdienst op tijd bij u geleverd wordt (95% van de pakketten wordt wel gewoon op de afgesproken dag geleverd).
Pluslicentie
- Wat is een Pluslicentie?
Met een Pluslicentie heeft u toestemming om de film openbaar te mogen vertonen waarbij u de film vooraf openbaar mag aankondigen middels uw website, Facebook, Twitter, Instagram, folders, etc.
- Hoe vraag ik een Pluslicentie aan?
- Log in met uw inloggegevens.
- Ga naar ‘Licenties & Tarieven'
- Klik op 'Pluslicentie'
U gaat nu automatisch naar onze catalogus. Zoek hier de film op die u wilt gaan vertonen middels de zoekbalk. Wanneer u de juiste film heeft gevonden, klik dan op 'Meer informatie' van de betreffende film.
- Kies voor 'Pluslicentie'
U komt nu in het scherm waar u de gegevens van de vertoning in dient te vullen.
- Vul hier alle velden in. Alleen het veld 'Kenmerk Factuur' is optioneel.
- Klik op 'Bereken'.
U ziet nu een overzicht van de kosten van de licentie die u wilt gaan aanvragen.
Klik op 'Volgende Stap'.
- Check nu of u alle gegevens goed heeft ingevoerd.
- Wanneer alles klopt en u de licentie daadwerkelijk aan wilt vragen, klik dan het vakje aan bij 'Ja, ik ga akkoord met de Licentievoorwaarden Filmservice'.
- Klik daarna op 'Aanvraag afronden'.
- U ziet nu een bevestiging dat wij uw aanvraag hebben ontvangen en dat u zo spoedig mogelijk per e-mail een bevestiging ontvangt.
- Hoeveel titels kan ik aanvragen met een Pluslicentie?
Voor iedere titel dient een aparte Pluslicentie te worden aangevraagd. Wanneer u bijvoorbeeld 5 verschillende titels wilt gaan vertonen, dient u 5 Pluslicenties aan te vragen.
- Hoe lang duurt het voordat ik de Pluslicentie ontvang?
Een Pluslicentie wordt in de meeste gevallen rechtstreeks doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende bepaald of de aanvraag akkoord is ja/nee. De rechthebbende heeft officieel 7 werkdagen de tijd om zijn/haar antwoord aan ons door te geven. U ontvangt de licentie en de bijbehorende factuur per e-mail zodra de rechthebbende uw aanvraag heeft goedgekeurd.
Het kan ook zijn dat de Pluslicentie direct akkoord is. U ontvangt in dat geval direct een e-mail van ons met daarin de licentie en de bijbehorende factuur.
Wanneer de rechthebbende de aanvraag afwijst, dan ontvangt u een e-mail van ons met daarin de reden van afwijzing.
- Hoe ver van tevoren moet ik de Pluslicentie aanvragen?
Een Pluslicentie dient u zo vroeg mogelijk aan te vragen. Immers, u mag pas gaan aankondigen wanneer u de licentie heeft ontvangen en de factuur heeft betaald. Daarnaast worden de meeste aanvragen doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende heeft officieel 7 werkdagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen.
Wij raden u dan ook aan om een Pluslicentie uiterlijk één week voor de vertoningsdatum aan te vragen.
Wanneer u ook een drager wilt huren bij uw Pluslicentie, dient u de licentie minimaal 10 werkdagen voor de vertoningsdatum aan te vragen.
Wanneer u een Pluslicentie te laat aanvraagt, bestaat de kans dat uw aanvraag niet op tijd in behandeling kan worden genomen door de rechthebbende. Wanneer u op het moment van de vertoning nog geen licentie en factuur heeft ontvangen, mag u de film NIET vertonen.
- Wanneer mag ik beginnen met aankondigen?
U mag pas gaan aankondigen wanneer uw aanvraag is goedgekeurd door de rechthebbende en wanneer u de factuur heeft betaald. Eerder beginnen met aankondigen is niet toegestaan.
- Hoe kan ik een Dvd/Blu-ray/Stream huren met een Pluslicentie?
Wanneer u een Pluslicentie gaat aanvragen, kunt u bij het invullen van alle gegevens ook aangeven of u een ‘drager’ wenst. Met een drager wordt een Dvd, Blu-ray of Stream bedoeld. U kunt (indien beschikbaar) kiezen welke van deze 3 dragers u wenst te ontvangen. Wanneer u niet kunt kiezen voor een drager, dan heeft FilmService geen Dvd/Blu-ray/Stream van deze titel. U dient in dat geval zelf voor de drager te zorgen door deze elders te kopen of te huren.
U bent dus niet verplicht om een Dvd/Blu-ray/Stream via Filmservice te huren. U mag altijd een eigen drager gebruiken, zolang dit maar een legaal exemplaar is.
Het tarief voor het huren van een Dvd/Blu-ray met een Pluslicentie is € 15,00 (excl. btw). Dit tarief is inclusief verzendkosten (heen en terug).
Het tarief voor het huren van een Stream met een Pluslicentie is € 5,99 (excl. btw).Let op: wij kunnen wel garanderen dat wij uw pakket op tijd aanleveren bij de pakketdienst, maar niet dat deze door de pakketdienst op tijd bij u geleverd wordt (95% van de pakketten wordt wel gewoon op de afgesproken dag geleverd).
- Ik heb de Pluslicentie aangevraagd, maar ik ben vergeten om een drager erbij aan te vragen. Wat nu?
Wanneer u de Pluslicentie reeds heeft aangevraagd zonder drager, maar u de drager toch alsnog via FilmService wenst te huren, dient u ons een e-mail te sturen dat u alsnog de Dvd/Blu-ray wenst te ontvangen. Wij hebben dan de volgende gegevens van u nodig:
- Aanvraag huren van Dvd/Blu-ray
- Licentienummer van uw licentie
- Dvd of Blu-ray
- Postadres waar de Dvd/Blu-ray naartoe verzonden dient te worden
Zodra wij uw e-mail hebben verwerkt, ontvangt u van ons een bevestiging en de bijbehorende factuur. Ook geven wij u de verzenddatum van de Dvd/Blu-ray door. De verzenddatum is ongeveer één week voor de vertoningsdatum.
Het standaardtarief voor het huren van een Dvd/Blu-ray met een Pluslicentie is € 15,00 (excl. btw). Wanneer u bent vergeten de drager aan te vragen en dit achteraf alsnog wilt aanvragen, dan berekenen wij hier € 15,00 (excl. btw) administratiekosten voor. Het totaalbedrag voor het huren van de Dvd/Blu-ray komt dan uit op € 30,00 (excl. btw).
Het standaardtarief voor het huren van een Stream is € 5,99 (excl. btw).
Let op: wij kunnen wel garanderen dat wij uw pakket op tijd aanleveren bij de pakketdienst, maar niet dat deze door de pakketdienst op tijd bij u geleverd wordt (95% van de pakketten wordt wel gewoon op de afgesproken dag geleverd).
Huren van dvd/blu-ray
- Ik heb een Dvd/Blu-ray gehuurd. Wanneer ontvang ik deze?
Wij verzenden de door u aangevraagde Dvd/Blu-ray minstens 1 week voor de betreffende vertoningsdatum naar het door u opgegeven postadres. U ontvangt een e-mail als uw pakket onderweg is.
- Ik heb de Dvd/Blu-ray nog niet ontvangen. Wat moet ik doen?
Wij verzenden de Dvd/Blu-ray 1 week voor de vertoningsdatum naar u op. U zou het pakketje binnen 2 werkdagen moeten ontvangen via PostNL. Wij kunnen niet garanderen dat het pakketje tijdig bij u geleverd wordt, aangezien wij afhankelijk zijn van de bezorgdienst PostNL.
Wanneer u de door u aangevraagde Dvd/Blu-ray 3 werkdagen voor de vertoningsdatum nog niet heeft ontvangen, dan dient u contact met ons op te nemen. Wij zullen dan voor u uitzoeken waar het pakketje zich bevindt. Wanneer mogelijk zullen wij u een nieuw exemplaar toesturen.
- De Dvd/Blu-ray werkt niet naar behoren. Wat moet ik doen?
Wij controleren alle gereserveerde Dvd's/Blu-ray's op beschadigingen voordat wij deze naar onze klanten verzenden.
Wanneer u een Dvd/Blu-ray heeft ontvangen, dan dient u deze altijd tijdig te checken of deze naar behoren werkt op uw apparatuur. Wanneer dit niet het geval is dan dient u direct contact met ons op te nemen. Indien mogelijk zullen wij u een nieuw exemplaar toesturen. De defecte Dvd/Blu-ray dient u te allen tijde naar ons te retourneren met een briefje dat deze defect is.
Openluchtvertoningen / Drive-in
- Wat houdt een openluchtvertoning in?
Een openluchtvertoning is een filmvertoning die van tevoren aangekondigd wordt en in de open lucht vertoond wordt. Hiervoor is in de meeste gevallen een Pluslicentie nodig, aangezien de filmtitels bij een openluchtvertoning vaak vooraf openbaar worden aangekondigd.
- Welke licentie heb ik nodig voor een openluchtvertoning?
Voor een openluchtvertoning is in de meeste gevallen een Pluslicentie of Drive-in licentie nodig. Let op dat elke Pluslicentie / Drive-in licentie afzonderlijk nog goedgekeurd moet worden door de rechthebbende. Tevens is er voor elke afzonderlijke titel een aparte Pluslicentie / Drive-in licentie nodig.
- Welke titels mag ik vertonen in de openlucht?
Niet alle titels zijn beschikbaar om te vertonen in de openlucht, aangezien sommige rechthebbenden geen toestemming geven voor openluchtvertoningen. Wanneer u wilt weten of u een bepaalde titel in de openlucht mag vertonen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen dan voor u uitzoeken of die betreffende titel beschikbaar is voor een openluchtvertoning.
- Heb ik een vergunning nodig namens de gemeente voor het organiseren van een openluchtvertoning?
Het is bij openluchtvertoningen meestal verplicht om een vergunning van de gemeente aan te vragen. Het is raadzaam om dit eerst te regelen voordat er een licentie aangevraagd wordt bij FilmService.
- Hoe ver van tevoren moet ik een licentie aanvragen voor een openluchtvertoning?
Voor openluchtvertoningen raden wij aan om een Pluslicentie / Drive-in licentie aan te vragen.
Een Pluslicentie / Drive-in licentie dient u zo vroeg mogelijk aan te vragen. Immers, u mag pas gaan aankondigen wanneer u de licentie heeft ontvangen en de factuur heeft betaald. Daarnaast worden de meeste aanvragen doorgestuurd naar de rechthebbende van de betreffende film. De rechthebbende heeft officieel 7 werkdagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen.
Wij raden u dan ook aan om een Pluslicentie / Drive-in licentie uiterlijk één week voor de vertoningsdatum aan te vragen.
Wanneer u ook een drager wilt huren bij uw Pluslicentie / Drive-in licentie, dient u de licentie minimaal 10 werkdagen voor de vertoningsdatum aan te vragen.
Wanneer u een Pluslicentie / Drive-in licentie te laat aanvraagt, bestaat de kans dat uw aanvraag niet op tijd in behandeling kan worden genomen door de rechthebbende. Wanneer u op het moment van de vertoning nog geen licentie en factuur heeft ontvangen, mag u de film NIET vertonen.
Wanneer u de titels niet openbaar wilt gaan aankondigen, dan kunt u een Standaardlicentie voor primair vertonen aanvragen. Hierbij mag u de filmtitel(s) NIET openbaar aankondigen middels een website, Facebook, posters, flyers, etc.
- Ik heb een Pluslicentie /Drive -in licentie aangevraagd. Wanneer mag ik beginnen met aankondigen?
U mag pas gaan aankondigen wanneer uw aanvraag is goedgekeurd door de rechthebbende en wanneer u de licentie per e-mail heeft ontvangen. Eerder beginnen met aankondigen is NIET toegestaan.
Wanneer u de filmtitel(s) al aankondigt voordat u de licentie heeft ontvangen, kan dit een reden zijn voor de rechthebbende om de aanvraag voor deze filmvertoning af te wijzen. U mag de film dan ook niet meer vertonen.
Licentie wijzigen/annuleren/opzeggen
- Hoe kan ik een wijziging doorgeven?
Wijzigingen dient u altijd per post of per e-mail aan ons door te geven. Vermeld hierbij altijd uw licentienummer en/of debiteurennummer. Het is niet mogelijk om telefonisch wijzigingen aan ons door te geven.
- Hoe kan ik mijn licentie annuleren/opzeggen?
Het annuleren/opzeggen van uw licentie dient u altijd per post of per e-mail aan ons door te geven. Vermeld hierbij altijd uw licentienummer en/of debiteurennummer en de reden van annulering/opzegging. Het is niet mogelijk om telefonisch een annulering/opzegging aan ons door te geven.
- Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen of annuleren van een licentie?
Indien u een reeds verleende licentie wenst te wijzigen of te annuleren, dient u voorafgaand aan de vertoning per e-mail een verzoek in te dienen. Voor het wijzigen of annuleren van een licentie wordt € 15,00 (excl. btw) in rekening gebracht.
Wijzigen of annuleren van een licentie na de vertoningsdatum is niet mogelijk!
Onderwijs
- Wanneer heeft een onderwijsinstelling een licentie van FilmService nodig?
Wij zetten wij voor u de belangrijkste punten op een rij:
- Wanneer er op uw school films vertoond worden voor de leerlingen in het kader van amusement of ontspanning, is hiervoor auteursrechtelijke toestemming vereist.
- Vanaf welke drager u de films vertoont (dvd, blu-ray, streamingdiensten, etc.) is niet van belang.
- Het vertonen van films zonder auteursrechtelijke toestemming is een economisch delict.
- Het vertonen van films in het kader van educatie is vrijgesteld van toestemming. Voorwaarde hiervoor is wel dat deze films met titel in het leerplan zijn vermeld.
Zie ook: https://www.onderwijsenauteursrecht.nl/onderwijsregelingen/primair-onderwijs/tv-en-video/
- Wanneer ontvang ik de factuur van mijn onderwijslicentie?
Wij verzenden de facturen van onderwijslicenties in januari van het nieuwe kalenderjaar.
- Opzeggen van onderwijslicenties
Een schriftelijke opzegging dient uiterlijk 1 maand voor afloop van de licentieperiode (dus vóór 1 december) door ons te zijn ontvangen.
Catalogus
- Hoe kan ik een titel zoeken in de catalogus?
- Klik op ‘Catalogus’
- Vul in de zoekbalk (een deel van) de titel, acteur of regisseur in en druk op Enter
Laat lidwoorden altijd weg bij het zoeken naar films!
- Welke titels zijn beschikbaar voor de Standaardlicentie?
Alle titels die in onze catalogus staan, zijn beschikbaar voor de Standaardlicentie.
- Welke titels zijn beschikbaar voor de Pluslicentie?
U kunt de titels selecteren welke beschikbaar zijn voor de Pluslicentie.
- Wat moet ik doen als een titel niet in de catalogus staat?
U dient in dat geval per e-mail contact met ons op te nemen. Wij zullen dan voor u uitzoeken of wij de betreffende titel aan onze catalogus kunnen toevoegen. Zo niet, dan zullen wij u doorverwijzen naar de rechthebbende (indien mogelijk).
- Wanneer een titel niet in de catalogus staat, mag ik deze dan zonder licentie vertonen?
Nee. Wanneer een film niet in onze catalogus staat, betekent dit niet dat u de film zonder licentie openbaar mag vertonen. U heeft immers altijd toestemming nodig namens de rechthebbende om de film openbaar te mogen vertonen.
- Mag ik ook muziek-dvd's vertonen?
FilmService biedt ook de mogelijkheid tot het vertonen van muziekvideoclips en concertregistraties. Het aanbod bestaat uit titels van de muziekuitgeverijen die zijn aangesloten bij de entertainmentbranchevereniging NVPI. Alle bekende labels zijn lid, zie de ledenlijst van de NVPI. Mocht u een titel toegevoegd willen zien aan onze catalogus, mail dit dan naar info@filmservice.nl.
Titelregistratie
- Wat is titelregistratie en waarom ontvang ik daar e-mails over?
Bij de verlening van een Standaardlicentie voor primair vertonen wordt onderscheid gemaakt in de situaties waarbij u al weet welke titels u wilt vertonen of wanneer u dat nog niet weet. Het verschil is dat u in de eerste situatie vooraf (bij het aanvragen van de licentie) een keuze maakt uit onze catalogus en achteraf niet hoeft te melden welke titels u heeft vertoond. In de tweede situatie ontvangt u achteraf een titelregistratieformulier waarmee u de door u vertoonde titels kunt registreren.
Via het titelregistratieformulier kunt u dus achteraf de bekeken titels aan ons doorgeven. Dit is nodig, zodat wij de royalty’s eerlijk kunnen verdelen onder de rechthebbenden.
Op basis van het aantal vertoningen dragen wij de royalty's af aan de rechthebbenden en is de titelregistratie dus onontbeerlijk.
Wanneer u een Pluslicentie aanvraagt, ontvangt u geen titelregistratieformulier. U heeft immers bij het aanvragen van de Pluslicentie de titel al ingevuld.
- De registratieperiode is verlopen. Wat nu?
Wanneer de registratieperiode verlopen is, is het niet mogelijk om u een nieuwe inlogcode te sturen. Het is dan ook niet meer mogelijk om titels te registreren.
- Wanneer ontvang ik een e-mail met daarin de link om de titels te registreren?
Wij verzenden jaarlijks 2 keer een e-mail met daarin een link om de bekeken titels van dat afgelopen halfjaar te registreren.
- Wat gebeurt er wanneer ik de registratie niet voltooi?
Wanneer u de bekeken titels niet registreert, dan ontvangt u van ons een paar weken later nog een herinnering.
- Er zijn het afgelopen halfjaar geen films vertoond. Wat moet ik nu doen?
Wanneer er het afgelopen halfjaar geen films zijn vertoond, dan kunt u alsnog op de link klikken welke in de door u ontvangen e-mail staat. U kunt dan op de button 'Geen titels vertoond deze periode' klikken. Op die manier is de registratie ook voltooid en ontvangt u geen herinnering.
- Kan ik de titels ook per e-mail aan jullie doorgeven?
Nee, dit is niet mogelijk. U dient de titels echt via de link te registreren.
- Ik wil een bekeken titel registreren, maar deze staat niet in jullie catalogus. Wat moet ik nu doen?
Titels welke niet in onze catalogus staan, mogen niet vertoond worden. Dit heeft te maken met de royalty’s die wij afdragen aan de rechthebbenden van de films. Wanneer een titel geen rechthebbende heeft (en dus niet in onze catalogus staat) kunnen wij geen rechten van deze titel afdragen. Om deze reden kunt u deze titel(s) dan ook niet registreren.
Wij willen u erop wijzen dat u alleen titels mag vertonen die in onze catalogus staan. Wanneer u een titel wilt gaan vertonen die niet in onze catalogus staat, neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen dan voor u uitzoeken of wij de titel aan onze catalogus kunnen toevoegen, zodat u de betreffende titel mag vertonen.
Controle
- Wat is het verschil tussen Filmservice en Stichting Brein?
FilmService biedt vertoners de gelegenheid de vereiste toestemming voor openbaarmaking via een licentie te regelen. Stichting Brein is een anti-piraterij organisatie, die optreedt tegen misbruik van intellectueel eigendom. FilmService en Brein werken soms samen. Als FilmService bij controle opzettelijke inbreuk constateert, wordt voor de handhaving Brein ingeschakeld.
U kunt hier de folder van Stichting Brein inzien.
- Wie controleert mij of ik een film legaal of illegaal openbaar vertoon?
FilmService geeft voorlichting en controleert op naleving van de regels. In geval van opzettelijke overtreding wordt de Stichting Brein (https://stichtingbrein.nl/) ingeschakeld. Deze zal met name proberen één en ander civielrechtelijk op te lossen. In het uiterste geval doet Brein voor een strafrechtelijke opvolging een beroep op de FIOD-ECD.
Uiteraard realiseert FilmService zich dat de Auteurswet niet voor iedereen in detail duidelijk is en dat het soms ook niet helder is of auteursrechtelijke toestemming vereist is. De medewerkers van FilmService geven u dan graag uitleg. Bovendien kunnen zij u behulpzaam zijn bij het inventariseren van het gebruik en de voor u meest geschikte regeling.