Oorlogswinter

Koolhovens Special: Oorlogswinter

Met de winter in aantocht zou ik een waardeloze filmmaker zijn als ik niet mijn eigen film Oorlogswinter zou pluggen. Bovendien heb ik een smoes, want het is deze kerst 15 jaar geleden dat de film bovenaan de box office stond.

Nog steeds is het mijn meest succesvolle film en ik ben er nog maar wat trots op.

Een van de eerste keuzes die ik maakte, was om er geen kinderfilm van te maken, terwijl het originele boek van Jan Terlouw  zich toch echt wel op de jeugd richt.  Het grote inhoudelijke verschil tussen de originele roman en mijn film is dat die eerste gaat over verantwoordelijkheid nemen en mijn film over het verlies van onschuld. Daaruit volgde dat de afwikkeling van het verhaal bij de film wat anders verloopt (meer uitleg zou een spoiler zijn), maar dit detail maakt het verhaal direct een stuk serieuzer.

Iedereen verklaarde me voor gek. ‘Kijk naar films als De Brief voor de Koning en De Scheepsjongens van de Bontekoe die allebei als familiefilm in de markt werden gezet, maar ik gewoon artistiek veel te kinderachtig vond. ‘Maar die films behaalden wel zo’n 200.000 bezoekers!’ zeiden mensen die er verstand van hebben. ‘Dan haal ik het dubbele’ zei ik. ‘Er is geen tiener die naar een film voor kinderen wil, maar er zijn wel kinderen die naar een film voor volwassenen willen.’ Met zo’n 850.000 bezoekers heb ik zelden meer gelijk gekregen dan die keer. In de bioscoop was de laatste voorstelling steevast de meest succesvolle (en daar zitten geen kinderen bij), maar de matinees liepen ook heel goed. Nog steeds wordt de film op basisscholen vertoond om les te geven over de Tweede Wereldoorlog.

De film greep op een haar na een oscarnominatie, werd uitgekozen tot beste Nederlandse film van dat jaar en in Nederland versloegen we grote Amerikaanse films als Twilight en The Dark Knight. Een perfecte film voor een vertoning dus, mede door de geweldige score van de Italiaanse topcomponist Pino Donaggio.

Vraag hier de licentie aan (ook beschikbaar op FS Stream). Bekijk hier de trailer.