0E7dcb27 04C8 4E7f A28b D5709387d3fd

Koolhovens Special februari

Onlangs was er het geweldige nieuws dat de broers Joel en Ethan Coen voor het eerst sinds lange tijd weer samen aan een film werken. Ze gaven aan dat ze bezig waren met een script dat nog het meest zou lijken op hun debuutfilm Blood Simple en dat het een bloederige toestand zou worden.

Niet dat al hun films zo bloederig zijn, schrik niet. De meeste van hun films bevatten een flink dosis humor en sommige zijn zelfs ronduit als komedies te bestempelen. Ik ben zo fan van de twee heren dat ik een aflevering van Koolhovens Keuze aan ze ga spenderen en ik raad jullie allemaal aan dat ook te doen, want het duo zijn misschien wel de beste filmmakers van de afgelopen veertig jaar.

Bij FilmService zijn er genoeg films van hun hand te krijgen voor een eenmalige vertoning, double bill, marathon of zelfs meerdaags festival.

Ik noem van de verkrijgbare films mijn favorieten:

Raising Arizona (1987)

Na het verpletterende debuut Blood Simple volgde deze hysterische over the top en supergrappige komedie, die af en toe wel een cartoon lijkt. Nicolas Cage (met Woody Woodpecker-haar) was nooit beter dan als de kruimeldief H.I. McDunnough, die verliefd wordt op de politiedame (Holly Hunter) die hem steeds fotografeert na zijn arrestaties. Maar als het duidelijk wordt dat dat ze nooit kinderen zullenn kunnen krijgen, plant het tweetal een ontvoering. Een rijke meubelgigant heeft zojuist een vijfling gekregen en volgens het jonge bruidspaar is dat niet alleen oneerlijk, maar ook nog eens zóveel dat eentje vast niet gemist wordt.

Vraag hier de licentie aan (kan ook streaming).

Miller’s Crossing (1990)

In een genre vol meesterwerken bij de beste films horen is razendknap. Ik heb er aandacht aan besteed in mijn tv-programma, maar ik had er een hele aflevering over kunnen doen. Losjes gebaseerd op The Glass Key en Red Harvest van Dashiell Hammett bij wie de broertjes vaker leentjebuur speelden.

Tom Reagan is de rechterhand en vertrouweling van een belangrijke gangster, maar heeft een affaire met diens liefje. Als de hegemonie van zijn baas mogelijk op een kantelpunt staat en de spanningen oplopen, komt de heimelijke verhouding ook nog eens aan het licht.

Vraag hier de licentie aan (kan ook streaming).

Barton Fink (1991)

Toen de heren vastzaten bij het schrijven van Miller’s Crossing, begonnen de Coens aan Barton Fink over een theaterschrijver die naar Hollywood gaat en daar een writer’s block krijgt. Drie weken later lag er een scenario. In Cannes won de film zo’n beetje alle prijzen, waarna ze daar de regels veranderden, zodat zoiets niet nog een keer zou gebeuren.

John Turturro en John Goodman schitteren in de meest enigmatische en surrealistische van alle Coen-films.

Vraag hier de licentie aan (kan ook streaming).

Fargo (1996)

Een absoluut meesterwerk, dit misdaadverhaal met een geweldige rol van Coen-regular Frances McDormand (al sinds 1984 getrouwd met Joel), waar ze dan ook een Oscar voor won.

Een autoverkoper zit tot over zijn oren in de schulden, maar heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. De criminelen slaan echter direct aan het moorden, waarna de

hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson een moordonderzoek start.

Vraag hier de licentie aan (kan ook streaming). 

No Country for Old Men (2007)

De gebroeders Coen startten ongekend goed: zeven geweldige films achter elkaar. Daarna volgde een aantal films die niet hetzelfde niveau haalden, maar met deze boekverfilming schoten ze weer volledig in de roos.

Psychopaten blijven geliefd in speelfilms; ik besteedde er niet voor niks een aflevering aan in De Kijk van Koolhoven. No Country for Old Men gaf met Anton Chigurh (geniaal gespeeld door Javier Bardem) een van de meest memorabele, maar blijkbaar ook de meest realistische, als we de experts mogen geloven.  Het is een mooi contrast met de zo humane portrettering die Tommy Lee Jones geeft. Al direct vanaf de eerste beelden, waarover we zijn geweldige voice-over horen , weten we dat we in goede handen zijn. Voormalige Goonie Josh Brolin speelde zijn beste rol tot nu toe.

Vraag hier de licentie aan (kan ook streaming).