0E7dcb27 04C8 4E7f A28b D5709387d3fd

Koolhovens Keuze

FilmService heeft Martin gevraagd om als ambassadeur maandelijks zijn kijk te geven op het gebied van film. Zijn filmkeuze en invalshoeken zullen hopelijk een mooie bron van inspiratie zijn voor vertoners en liefhebbers van film. Koolhovens Keuze zijn terug te vinden in onze nieuwsbrieven, op onze website en Social Media. 

“Even overwoog ik om als eerste film die ik zou bespreken als officiële ambassadeur van FilmService, Once Upon a Time in the West  van Sergio Leone te nemen.

Het ding is echter dat ik mijn lievelingsfilm al een keer of miljoen op televisie besproken heb, hem al vertoonde in zowel Forum Groningen als Eye Amsterdam en dat ik er eigenlijk wel een beetje vanuit ga dat jullie, als filmliefhebbers, deze spaghettiwestern al minimaal één keer gezien hebben. Toen zag ik op de website van FilmService dat ze ook A Fistful of Dynamite aanbieden. Mijn hart maakte een sprongetje. Dat is het vergeten meesterwerk van Sergio Leone! Wat geweldig dat jullie deze film kunnen boeken!

De zogenaamde Zapata-western werd onder allerlei titels uitgebracht. Giù la Testa, Duck, You Sucker, Once upon a Time... the Revolution en A Fistful of Dynamite dus. Meestal is dat een teken dat men niet zo goed weet hoe ze de film aan de man moeten brengen.

Het mocht in ieder geval allemaal niet baten. Onder welke titel de heerlijke avonturenwestern over de Mexicaanse revolutie ook werd uitgebracht, de film deed het alleen in Italië aardig.

Maar iedereen die Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly (die er qua toon nog meer op lijkt) een warm hart toe draagt, MOET A Fistful of Dynamite zien.

James Coburn is geweldig als de Ierse explosievenexpert John Mallory en Rod Steiger steelt de show als de Mexicaanse boef Juan Miranda. Gegarandeerd: na de film krijg je Ennio Morricones steeds terugkerende John, John, John!’ (Steiger merkt op een gegeven moment op dat ze eigenlijk dezelfde voornaam hebben en dus een perfect duo zouden zijn) een week niet meer uit je hoofd.

Martin Koolhoven