The Color Purple St 2 Jpg Sd Low 2023 Warner Bros Entertainment Inc All Rights Reserved Photo Credit Eli Ade

Koolhovens Keuze: The Color Purple

The Color Purple was in 1985 de eerste zogenaamd serieuze dramafilm die Steven Spielberg regisseerde. Tot dan toe was hij vooral bekend van de popcornfilms waarmee hij extreem succesvol was, maar met deze film deed hij een serieuze gooi naar de Oscars.

De film kreeg maar liefst 11 nominaties, maar toch was er gemor omdat de regisseur zelf niet genomineerd werd. Misschien was het een teken aan de wand en uiteindelijk zullen alle betrokkenen wel een vieze smaak in de mond hebben overgehouden van Oscar Night. Uiteindelijk gingen ze namelijk allemaal met lege handen naar huis.

In 2024 krijgt de Academy een nieuwe kans, want de kersverse musicalversie ruikt in alles naar een Amerikaanse prijzenregen; in andere tijden zou men het misschien zelfs 'Oscar Bait' genoemd hebben. Spielberg produceerde de film dit keer, Blitz Bazawule regisseerde hem en daar waar in 1985 het scenario geschreven werd door (de Nederlander) Menno Meyjes, werd dat nu door Marcus Gardley. De eerste reacties zijn goed en het grote speculeren is al begonnen.

Met een nieuwe versie van The Color Purple in januari in de bioscopen, is het natuurlijk de perfecte tijd om het origineel weer van stal te halen. Ik doe dat zelf ook, in Voorburg.

De film, gebaseerd op de gelijknamige, Pulitzer Prize-winnende roman van Alice Walker , is een tour de force van Whoopi Goldberg, waar ik destijds nog nooit van gehoord had. De film kent nog meer glansrollen, onder meer van Danny Glover en Oprah Winfrey, die later de Broadway-musical en de verfilming (mee-)produceerde.

Het verhaal gaat over Celie, een zwarte vrouw die in het begin van de vorige eeuw op 14-jarige leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan Albert, een man die een stuk ouder is dan zij.  Er komt pas een klein beetje licht in haar bestaan als de minnares van haar achtgenoot in Celies leven komt. De flamboyante zangeres Shug zorgt ervoor dat Celie zichzelf eindelijk kan zien als volwaardig persoon.

Ik vind The Color Purple de beste van alle ‘serieuze’ films die Spielberg maakte. Ik denk ook dat de nieuwe musicalversie veel mensen nieuwsgierig maakt naar de eerste verfilming. Zowel degenen die de film al decennia geleden hebben gezien, als degenen die de film nog nooit zagen, zullen graag hun huis uitkomen om het verhaal op het grote doek te beleven.

Vraag hier de licentie aan of bekijk de trailer.

Groet,

Martin Koolhoven