Giphy[1] (4)

Koolhovens Keuze: blik op 2024

Dit keer geen maandelijkse filmtip, maar een vooruitblik op het filmjaar 2024. Er komen weer veel sequels en remakes aan, maar gelukkig ook een aantal interessante, zoals: Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two (de vorige was geen groot succes, maar persoonlijk ben ik toch benieuwd hoe ie afloopt), Gladiator 2 (hoe kan de 86-jarige Ridley Scott zo snel na een mega-productie als Napoleon zo snel nog zo’n epos afhebben!?), Beetlejuice 2 (als je dacht dat Gladiator laat een vervolg kreeg, de originele Beetlejuice is uit 1988!) en Nosferatu.

Maar dit zijn de vijf titels waar ik, op voorhand, het meest nieuwsgierig naar ben:

5. Drive-Way Dolls

Toen Joel Coen in zijn eentje Macbeth maakte was het verhaal dat zijn broer Ethan geen zin meer had om te regisseren, maar nu komt die laatste toch ook in zijn eentje met een nieuwe film. In een filmlandschap dat gedomineerd wordt door vervolgen en remakes is het wel lekker om je op een film te verheugen die volledig origineel is. Drive-Way Dolls is zelfs niet op een boek gebaseerd, maar volgens Ethan wel geïnspireerd door de lesbienne-exploitatiefilms uit het begin van de jaren zeventig, die hij als tiener zag.

 

4. Faces of Death

De eerste film uit de dubieuze reeks (klikken op eigen risico) kwam al in 1978 in de bioscopen, maar toen ik tiener was in de jaren tachtig was de nep-documentaire (waar ook echte beelden inzaten) berucht in de videotheken. Er volgde een reeks steeds slechtere en langzaam aan minder succesvollere vervolgfilms, die allemaal in de videotheken lagen en  veel discussie deden oplaaien over of het nu allemaal acht was of niet.

Natuurlijk wordt dit geen echte remake, maar een fictiefilm over de verdwijnende grenzen tussen wat echt en fake is, en hoe het internet daar een rol in speelt.  Een van de redenen waarom ik zo benieuwd ben naar deze film is omdat Dacre Montgomery erin zit en was hij niet het beste wat Stranger Things ons bracht?

 

3. Spider-Man: Beyond the Spider-Verse

Toen de eerste Spiderverse-film uitkwam wist ik niet wat ik zag. Dit was absoluut de beste stripheldenfilm die ik ooit gezien had. En ook het vervolg was heel lekker. Volle vertrouwen dus in dit derde deel.

 

2. Furiosa: A Mad Max Saga

Tot ik de eerste teaser zag, was dit de absolute nummer 1 van de lijst. Ik moet bekennen dat wat ik zag me een beetje tegenviel, maar hey…. dit is George Miller, die ons eerder geweldige Mad Max-films gaf. De man die bewees als bejaarde de beste actiefilm van het decennium tot nu toe. (Kijk ook de black and chrome edition!) Beetje vertrouwen dus.

 

1: Mickey 17

Er is nog niet veel over deze film bekend, maar alles wat ik er tot nu toe over weet, klinkt geweldig. De film is gebaseerd op een sciencefiction-roman over een ruimtereiziger, die een zevende generatie kloon is. Met Robert Pattinson (die aanvankelijk in mijn Brimstone zou spelen) en geregisseerd door een van de meest interessante regisseurs van de laatste jaren:

Bong Joon-ho (bekend van Snowpiercer en Parasite).

Veel filmplezier in 2024!

Martin Koolhoven