0E7dcb27 04C8 4E7f A28b D5709387d3fd

Film van de maand, Koolhovens Keuze

Van sommige films krijg ik al een warm gevoel, door er enkel aan te denken. De klassieker Stand By Me is er zo een. Een coming of age-meesterwerk dat gebaseerd is op een verhaal van Stephen King. Wát zeg je nu? Is dat een verhaal van die horrorgozer? Jazeker.

Maar Stand By Me is een heerlijke film voor jong en oud over de tiener Gordie Lachance, die niet lang daarvoor zijn oudere broer verloor en sindsdien niet meer echt gezien wordt door zijn ouders. Samen met zijn vrienden besluit hij stiekem een tocht te maken op zoek naar hun vermiste leeftijdgenoot Ray Brower. In die tocht beleven ze talloze avonturen die gebaseerd zijn op de jeugdherinneringen van King. De jongens maken tijdens de tocht een grote stap richting wasdom op een manier die iedere tiener, én iedereen die ooit tiener was, zal aanspreken. De jonge acteurs zijn stuk voor stuk geweldig en wie niet een brok in de keel krijgt van River Phoenix heeft waarschijnlijk een steen daar waar andere mensen een hart hebben.

De film betekende ook de doorbraak van de nog jonge Kiefer Sutherland (zoon van Donald) die een heerlijke griezel speelt, van het soort dat wij vroeger een pestjongen noemden; zo’n gozer van een paar jaar ouder waar je een blok voor omfietste. Ik vergeet nooit hoe ik als tienjarige Orla de Kikkerslikker van Ole Lund Kirkegaard (destijds mijn favoriete schrijver) las en hoe ik me vereenzelvigde met de hoofdpersoon die door zo’n rotjoch wordt lastiggevallen. Die feest der herkenning zit ook in Stand By Me, misschien wel de beste coming of age-film allertijden. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Wat ook fijn is, is dat FilmService de film als stream aanbiedt. Geen gedoe meer met schijfjes, maar gewoon online. Wel zo handig.

Bekijk de trailer hier.