1646709 Tent Sarantos Netflix 1153582462

Column Jeroen Huijsdens juni

Populistisch

Het was ronduit een belediging. Ik heb er even geen ander woord voor. Waar ik me over opwind? Een uitspraak van Netflix-baas Ted Sarandos in een recent interview in The New York Times. Hij vertelde daarin hoe zijn zoon, zelf ook werkzaam in de filmindustrie als editor, de film Lawrence of Arabia voor de eerste keer had gezien op zijn smartphone. Als er nou een film is die is gemaakt voor het grote witte doek en daar het allerbeste tot zijn recht komt, dan is het wel dat klassieke filmavontuur van regisseur David Lean uit 1962.

Sarandos, voor wie hem niet kent, werkt al sinds 2000 voor de bekende Amerikaanse streamer. Hij is al jaren dé man die over de 'content' gaat bij Netflix. Sinds vier jaar mag hij zich ook CEO van het bedrijf noemen. Dat Sarandos heeft geholpen het bedrijf de onbetwiste koploper in de markt van streamingdiensten te laten worden, is een grote verdienste. Ere wie ere toekomt. Maar Sarandos heeft er ook een handje van om af en toe uitspraken te doen die de nekharen werkelijk rechtovereind doen staan. Zoals de opmerking in hetzelfde interview in The New York Times dat Barbie en Oppenheimer - toch dé bioscoophits van 2023 - hetzelfde aantal kijkers zouden hebben gehad als ze via Netflix zouden zijn uitgebracht. Ik geef toe, hij heeft eerder ook gezegd dat de ervaring van het naar de film gaan iets is dat Netflix niet kan bieden. Maar zelfs de manier waarop hij dat zei, was tot op zekere hoogte cynisch: 'Als je met jouw vrouw of vriendin uit wilt, dan is er niks op Netflix dat daar tegenop kan, toch? Omdat je uitgaat; want dat is wat je dan doet.'

Waarom Sarandos dat nou allemaal doet en zegt? Om op te vallen. Te provoceren. Om het punt te maken dat hij eigenlijk helemaal niet wil dat mensen films in de bioscoop kijken of elders. Nee, hij wil dat ze films en series op Netflix kijken. Punt. En om dat te doen, moet je naast het bieden van een goede dienst, opvallen en zorgen dat mensen het over je hebben. Het zijn de soort tactieken waar populisten zich ook van bedienen. Het maakt niet uit wat je zegt als het maar opvalt en de media haalt. En daar is Sarandos, zo moet ik hem toegeven, een meester in. Kijk alleen maar naar deze column.

Jeroen Huijsdens

Filmtaal.nl